Democratie. Eens in de vier jaar mag u gaan stemmen. U kiest voor de zoveelste keer op de partij waarvan u gelooft dat deze nu eindelijk eens echte verbetering zal brengen. U kiest trouw voor uw 'eigen' partij. Of u kiest uit verontwaardiging en woede radicaal anders. In beide gevallen komt u bedrogen uit. Steeds opnieuw doet uw partij het totaal omgekeerde van wat werd beloofd. Er is dus feitelijk geen sprake van echte democratie. Het heeft veel weg van een toneelstukje, opgevoerd door uitstekende acteurs die ons er steeds opnieuw massaal doen instinken. Wij pleiten daarom voor de invoering van referenda. Ten eerste willen wij dat er veel vaker een referendum komt bij het nemen van een beslissing die een grote invloed zal hebben op het dagelijkse leven van de gemiddelde Nederlander (bijvoorbeeld het invoeren van de Euro). Daarnaast moet dit referendum bindend zijn. De wil van het volk beslist.
Nederland kende op 1 juni 2005 een referendum over het 'Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa'. De vraagstelling luidde:

'Bent U voor of tegen instemming door Nederland met het verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa?'

Niet alleen was dit in Nederland het eerste referendum in 200 jaar, ook was het slechts raadgevend. Ondanks een overtuigend 'nee' (bij een opkomst van 63,3% stemde hiervan 61,5 % tegen) kwam de grondwet er toch.
Dit is volgens ons een verregaande vorm van schijndemocratie en dus willen wij dit anders. Een goed voorbeeld is Zwitserland. Vier maal per jaar is daar de mogelijkheid tot een referendum.